'JA NISAM ODAVLE'


Piše: Aldin Usanovic

Bilo bi dobro da sam sad tu?Ali nema veze moj grad je tu i nece nigdje otici to je ipak ono puno vaznije.
Prije par dana gledam emisiju ‘ugledne‘ tv kuce OBN pod nazivom ‘Telering’ sa Matom Dzakovicem gost emisije nama svima vise nego poznat Емир Кустурица.
Odakle poceti ovo sve iz samog pocetka ili kraja.Kad se prica o ovom ‘covjeku’ onda je bolje sa kraja,ali nebi bilo interesantno svi bi procitali pocetak i tu bi bio kraj sta bi onda bila sustina price.
Pa kad jedan covjek kao Kusturica kaze: ‘Dabic Rasa je lik za svjetsku historiju,sve vas je napravio budalama’ onda tu treba da bude kraj price,ali Kusturica nebi bio to sto jeste kad nebi pricao sa aspekta nestvarnog i nadrealnog.Ponavljajuci da je to filmski lik i da je on filmski redatelj.Ponovio je svoje manje-vise poznate stavove,iako je bilo primjetno da je pokusavao biti manje neprijatan prema svom rodnom gradu Sarajevu nego u nekom ranijim javnim istupima.
Kusturica opravdava svoje pjevanje pjesama u kojima velica visegodisnje skrivanje Radovana Karadzica (stihovi ‘’Ko ne voli Dabic Rasu,popusio kitu nasu’’) i same zlocine za koje je odgovoran monstrum Karadzic,kazavsi da su oni mnogo manji od koji su,primjerice,pocinili George W. Bush ili Tony Blair.
Ipak on to sve kao sto najbolje i zna okrece na umjetnicku stranu.Po mom nekom misljenju pogresnu kad je Kusturica upitanju.Pjevati pjesme i velicati ‘covjeka’ kao Radovana Karadzica mora da je dno dna necije karijere jer ideje dobre muzike i dobrih filmova sigurno su nestali.Naravno opet je govorio o nezaobilaznom Andricu.Dakle,voditelj se za razgovor sa Kusturicom pripremao citajuci Andrica,jer kako ces pred Kusturicu ako o Andricu nista neznas.Pricao je nepovezano,izbjegavao pitanja jeftinim sofizmima.Rezeiser je vec priznao da mu Alija Izetbegovic ne moze biti predsjednik,pored ostalog,i zbog Alijinih ‘’ruznih rijeci’’ o Ivi Andricu.Ipak jedno necemo nikad saznati posto je emisija snimana u Emirovom domu i gradu da li je reziser uticao na novinara da cita Andrica ili se novinar citajuci Andrica spremao za razgovor sa reziserom?No,svjedeno,novinar je samo izgledao kao kakav đak nedorastao svom ucitelju.Kusturica je pored uspavanog voditelja stigao da objasni gledaocima kako je dobro znao da igra fudbal,da je cak i Momcilo Moca Vukotic,nekadasnji fudbaler Partizana pitao:Ko te je naucio da tako dobro igras lopte?
Kusturica je govorio o Sarajevu, svom odrastanju u njemu, kao i mogućnostima novog susreta i rada sa slavnim piscem i scenaristom Abdulahom Sidranom. Doći se vrlo brzo do tog susreta, rekao je režiser, ali "gdje i kada - neka ostane tajna".
Za Sarajevo je rekao da je magičan grad i da sa sebe još uvijek može reći da kako je Sarajlija ali da se zasada ne bi vraćao u njega, jer bi mogao biti razočaran.
Kao i opet Kusturica nije rekao nista novo niti posebno znacajno,sve se vec od njega moglo cuti.Samo meni nece od tog dana biti jasno zasto se neko tipa novinara Mate Dzakovica upustio u imaginarni svijet Kusturice i pokusavao emisiju napraviti stim da je Sarajevo spremno za neku vrstu amnestije kad je upitanju Kusturica.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "'JA NISAM ODAVLE'"

Post a Comment